Jezik/Language:

Vinograd na Lipnici. Ponos vinarije Status.

Vina

Na jugu Srbije, u nišlijskoj varoši krajem 19. veka sastalo se društvo staro, razlilo se vino niško, razgalila se duša, prosula se pesma. Devojke se kikotale od vesele priče Kalče i Smuka i dolivale im staro niško vino. Divili su se oni devojkama, divile se devojke njima, pridružili su se graji i zanatlije, kazandžije, obućari, činovnici, slučajni prolaznici... Zazvekcala je niskom dukata, u nanulama, po kazandžijskoj kaldrmi, Zone i pohitala svom Manetu kujundžiji da donese bokal vina sa niških padina...

A danas, u modernim vremenima 21. veka baš tu zastaju na izlozima svetlucavih radnji lepe prilike u odelima i kravatama, devojke u šarenim suknjicama, teče voda kroz česme. Kroz šum vode pažljivi šetači mogu čuti kako vetar fijuče pesmu starine spajajući duh arhaičnog Niša i modernog grada. Mnogo toga se promenilo, jedno je ostalo isto - niško vino. A ima li ljubavi i pesme bez vina iz vinograda po brdima nadomak Niša. Vino koje se pilo nekada, pije se i sad i nosi imena dobro poznata niškoj varoši.

Danas se na brdu nadomak Niša, u netaknutoj oazi zdravlja, kao i nekada, puca pogled na prelepe, uređene Status vinograde, sa kojih nam dolazi zdravo grožđe, puno slatkog grožđanskog soka, mirisa i aroma karakterističnih samo za malčanske, matejevačke i sićevačke bogom dane vinogradske padine.

Kalca - Status Vinarija

Kalča

poluslatko crveno vino

Proizvedeno od samotoka crnih sorti grožđa. Moćno i snažno vino, tamne rubin boje, kompleksnog mirisa i zaoktruženog ukusa.

Boemski opis: Kad se popije toliko se priča i pesme pesme čuje iz grla, sećanja se probude i smeh se prolomi. Poluslatko vino, nosi slast života i druželjubivost.

Ambalaža: 0.75l i 1l

Zone - Status Vinarija

Zone

suvo ružičasto vino

Proizvedeno od samotoka crnih sorti grožđa. Skladno vino, svetloružičaste boje, prijatnog muskatnog mirisa.

Boemski opis: Lepršavo, rumeno, zdravo i mirišljavo. Od ovog vina čula trepere i budi se ljubav.

Ambalaža: 0.75l i 1l

Smuk - Status Vinarija

Smuk

suvo belo vino

Proizvedeno od samotoka belih sorti grožđa. Zelenkasto-žute, harmonično i lagano vino, svežeg voćnog ukusa. Izuzetno se slaže sa specijalitetima domaće kuhinje.

Boemski opis: Kao što i Stevan Sremac kaže - Kralj belih vina. Vedro, harmonično, nosi stalnu želju da se popije još i da razgoliti istinu, budi maštu i pokrene na rad i pesmu, onako kako se uvek u Nišu živelo.

Ambalaža: 0.75l i 1l

Italijasnki rizling - Status Vinarija

Italijanski rizling

suvo belo vino

Izuzetno belo vino visokog kvaliteta. Osvežava i dopunjuje ukus hrane uz koju se pije stvarajući doživljaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Preporučuje se uz zelenu i paradajz salatu, neutralne i krem sireve, pileće meso, pastrmku i smuđ, svinjetinu i testenine sa povrćem i morskim plodovima. Servira se na temperaturi 8-10 stepeni C.

Ambalaža: 0.75l i 1l

Vranac - Status Vinarija

Vranac

suvo crveno vino

Proizvedeno po tradicionalnoj tehnologiji od istoimene sorte grozdja.

Moze se konzumirati u svim prilikama na temperaturi 10-12 C

Ambalaža 1l 0.75l

 

 

Sovinjon - Status Vinarija

Souvignon

suvo belo vino

Proizvedeno od istoimene sorte grozdja.

Bistro, svetložute boje,muskatnog mirisa, svojstvenog za sortu Sovinjon Beli, na ukusu puno sa očuvanim kiselinama.

Moze se konzumirati u svim prilikama na temperaturi 10-12 C

Ambalaža 0,75l.

 

 

Vino za dvoje - Status Vinarija

Vino za dvoje

poluslatko crveno vino

Vaš stil. Vaš život. Naša preporuka

Neke stvari se danas dešavaju mnogo brže nego nekada i skoro svaki dobro završen posao proslavlja vinom. Ne u izobilju, to Gospod ne dozvoljava, već samo u zadovoljstvu u svakom gutljaju ispijanja.

Ambalaža: 0.75l

Rose 1l

ROSE

suvo ružičasto vino

Ambalaža: 1l

smederevka 1l plastika

PET ambalaža

smederevka

Ambalaža:1l

vranac 1l pet

PET ambalaža

vranac

Ambalaža:1l

smederevka 2l

PET ambalaža

smederevka

Ambalaža:2l

vranac 2l

PET ambalaža

vranac

Ambalaža:2l

vino belo 2l

PET ambalaža

vino belo

Ambalaža:2l

vino crno 2l

PET ambalaža

vino crno

Ambalaža:2l

vino belo 2l

PET ambalaža

Smederevka

Ambalaža:3l

vino crno 2l

PET ambalaža

Vranac

Ambalaža:3l

 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Vinska priča starog Niša

Na jugu Srbije, u nišlijskoj varoši krajem 19. veka sastalo se društvo staro, razlilo se vino niško, razgalila se duša, prosula se pesma. Devojke se kikotale od vesele priče Kalče i Smuka i dolivale im staro niško vino. Divili su se oni devojkama, divile se devojke njima, pridružili su se graji i zanatlije, kazandžije, obućari, činovnici, slučajni prolaznici... Nastavi sa čitanjem

Kako do nas?

Gde se nalazimo

Kontakt info

Status Vinarija

Adresa:Vase Albanca 165a
18360 Svrljig, Srbija
Tel.: +381 18 822 075
Fax.: +381 18 823 093
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

top